Trabzon Yemekleri ve Hakkında Bilgi

Trabzon Hakkında Bilgi

Trabzon hakkında bilgi
Trabzon, Karadeniz’in yemyeşil kentlerinden biri.Yağmurlu iklimi sayesinde, yörenin bir çok yerinde yeşilin her tonunu bir arada görebilirsiniz. Mükemmel bir oksijen banyosu çekmek isterseniz, Trabzon tam size göre bir yer. Ama dikkat edin, bu kadar doğal bir hava size zarar verebilir. Malum! stres, hava kirliği, kornaları sesleri derken, vücudumuz bu anormal yaşamı normal olarak algılıyor ve gerçekten normal olan, temiz havayı solurken zorluklar çekebiliyorsunuz.
Ruhunuza ve vücudunuza iyi gelecek olan bol oksijenin dışında, Trabzon’da oldukça farklı şeylerle karşılaşacaksınız. Değişik bir yaşam kültürü, bu kültürün getirdiği farklı yemekler, gezilecek bir çok yer, hırcın Karadeniz dalgaları, hamsi kokuları, tulum sesleri ve insanlarının farklı bir şiveyle, farklı bir dille konuştukları, Trabzon’da belki de, kendinizi bulacaksınız.

TRABZON’U KEŞFET
Sümele Manastırı: Bu manastır halk arasında Meryamana manastırı olarak bilinir. Siyah anlamına gelen Melas kelimesinden dolayı, Sümele adını aldığı söylenmektedir. İsmi de dahil olmak üzere bu manastıra, dair çeşitli efsaneler üretilmiştir. Ve en çok bilinen efsane ise, iki Atinalı rüyalarında Hz.Meryem’i görürler, ve Meryem onlara bu manastırın yerini ve buraya nasıl gideceklerini anlatır.
Manastırın yapılış nedeni kadar hangi tarihler arasında yapılmış olduğu konusunda da kesin bilgiler yoktur. Bazı araştırtmalara göre M.S.385, bazılarına göre ise, M.S. 472 yılında yapıldığı savunuluyor.
Bu manastır şimdilerde Trabzon’la birlikte anılan bir yapı olmuştur. Trabzon’u ziyarete eden bir çok insan Sümele’ye çıkmaktadır. Çıkmaktadır, diyoruz çünkü bu manastıra gitmek için biraz yokuş çıkmak gerekiyor, arabanızı manastırın 200 metre yakınına kadar götürebiliyorsunuz, oradan sonra ağaçlık ve patika yolu yürüyerek gitmeniz gerekmektedir.
Atatürk Köşkü: Soğuksu semtinde bulunan köşk, 20. yüzyılın başlarında yaptırılmıştır. 1934 ve 1937 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk, Trabzon ziyaretlerinde bu köşkte konuk edilirmiş. Bu köşkün bir diğer özelliği ise; Atatürk’ün vasiyetinin bir bölümünü burada yazdığı bilinmektedir. Bu köşk Atatürk’ün ölümünden sonra, dekore ettirilerek müze haline dönüştürülmüş ve halka açılmıştır.
Trabzon Kaleleri: Trabzon’da ziyaretçilerin ilgisini çeken bir diğer yapılar ise tarihi surlardır. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölüme ayrılır. Bu surların yakınlarında bulunan bir çok kilise, camii gibi görülmeye değer yapılar ise surların güzelliğine güzellik katmaktadır.
Trabzon Müzesi: Trabzon Ayasofya Kilisesi bir manastır kilisesidir. Bu müzede en çok dikkat çeken nokta, bir çok imparatorluğa ait izler taşımasıdır. Burada bulunan süslemeler, Bizans İmparatorluğu ve bunun yanı sıra Selçuklunun izlerini taşır. Yapının taş işçiliği ve sütunları kadar içerisinde bulunan motiflerde şaşırtıcıdır. Bu yapıda, güvercin, kartal ve bir çok değişik motif kullanılmıştır, ve bu motifler kendi hikayelerini yaşanmışlıklarını, sessizce anlatır adeta….
Göller: Trabzon gölleriyle de oldukça meşhur olan yörelerimizden bir tanesidir. Uzungöl , Balıklı Göl, Sera Gölü başta olmak üzere irili ufaklı bir çok göle sahiptir. Burada bulunan göllerin bazıları dağ yamaçlarının kayması, bazıları ise coğrafi nedenlerden dolayı oluşmuştur. Bu göller Trabzon’un doğal güzelliklerine ayrı bir güzellik katan unsurlardan sadece bir kaçıdır. Göllerin bulunduğu alanlar ve çevreleri oldukça turistik yerler olduğu için, buralarda bulunan “kendin pişir kendin ye” tarzında ki piknik alanlarında güzel vakitler geçirebilirsiniz.
Karadeniz yemekleri sadece hamsiden ibaret değil !
Türkiye’de yörelere özgü belirli yemekler vardır. Karadeniz ise Türkiye’de yemek kültürünün başında gelen yörelerimizden birisidir. Mısır ekmeği, kara lahana, muhlama (bol tereyağında kaşar eritme) süt böreği, hamsi ve hamsiden yapılan bir çok yemek; hamsi pilavı, hamsi tava, hami buğulama… Ayrıca Trabzon’da, yöresel Karadeniz yemeklerinin dışında taze fasulye oldukça tüketilen sebze yemeklerinin arasında yer alır.
Karadeniz yemeklerin adını bir çoğunuz duymuş, hatta tadına bakmış olabilir! ancak bu alışık oldunuz lezzetlerin, Trabzon’da çok farklı tatlara sahip olduğunu göreceksiniz. Bunun en büyük neden ise, Trabzon ve Karadeniz halkının yemeklerini kısık ateşte pişirmelerinden kaynaklanmaktadır. Yaz aylarında bile bir çok evde soba yanmasının nedeni soğuktan korunmak için değil, yemeklerini sobanın üzerinde yavaş yavaş pişirmek için olduğunu anlayacaksınız.
Yavaş yavaş pişirilen yemeklere lezzet atan bir diğer faktör ise, bol tereyağıdır. Karadeniz yemeklerinin içine kocaman bir parça tereyağı katılır, bu kadar tereyağı katılmış bir yemeğin ağır olabileceğini düşünebilirsiniz, ancak Karadeniz yemekleri düşündüğünüz kadar ağır olmuyor ne de olsa kullanılan tereyağları oldukça doğal olduğu için yemeklerde ağır bir yağ tadının yerine, mükemmel bir lezzet ortaya çıkıyor.
Bakır işçiliğinin anavatanındasınız
Trabzon gezinizden dönüşte “Yediğin içtiğin senin olsun, gördüklerini anlat” kelimelerine en güzel cevap; bu doğa harikası yörede çekmiş olduğunuz fotoğraflarınızı sevdiklerinize göstermek olacaktır. Ancak sevdiklerinize ve kendinize, Trabzon gezinizi anımsatacak farklı bir şeyler sunmak isterseniz bunun için yöreye özgü bir şeyler satın almanız gerekiyor.
Trabzon’a özgü olan ürünlerin başında; bakır işçiliği geliyor. Trabzon halkı burada bulunan zengin bakır yataklarını Osmanlı zamanlarında bu yana, en iyi şekilde işlemiş ve değerlendirmişlerdir. Atölyelerde işlenen bir çok ürün Trabzon’a ticari anlamda önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Bu atölyelerin bir çoğunun, ayrıca satış mağazaları da bulunmaktadır. Merkez dahil olmak üzere bir çok yerde karşılaşacağınız bakır ürünleri satılan dükkanlarda bir yandan alışveriş yaparken, bir yandan da ufak çaplı bakır işçiliğinin nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.
El emeği göz nuru altın tasarımlar
Trabzon’da özel olan bir diğer el sanatı ise; dokumacılıktır. Yayla şenliklerinde göreceğini yöresel kıyafetler tamamen el dokumasıdır. Ve bunları Trabzon’da bir çok yerde bulabilirsiniz. Ve tabii ki de kuyum ürünleri, dünyaca ünlü olan Trabzon burması ile başlayıp zamanla kuyum alanında oldukça gelişmiş bir yöredir. Kalın altın bilezikler ve altın kemerler haricinde birçoğu sanat eseri konumumda olan kuyum eşyalarından satın alabilirsiniz. Ancak burada bulunan altın takıların oldukça pahalı olduklarını söylemekte yarar var. Bir yanda saf altın olmanın verdiği bir değer bir yanda ise, el işçiliği değeri hesaba katılınca takıların fiyatları oldukça artıyor.
Yayla şenliklerinde tulum eşliğinde eğlenilir
Trabzon’la özdeşleşmiş olan bir diğer özellik ise, yayla şenlikleridir. Bu şenliklerde sandığının aksine kemence sesinden çok, hayvan derisinden yapılan üflemeli bir çalgı olan tulumun iç gıcıklayıcı sesleri arasında geçer. Bu yöresel müzik ve dansın ayrı bir şenlikle insanlara tanıtılması ve bu kültürün yaşatılması için, Mayıs’ın ilk Pazar’ından Eylül’ün ilk Pazar’ına kadar yayla şenlikleri sürmektedir.
Oturduğumuz her sofrada Türk mutfağının aslında dünyanın en iyi mutfağı olduğunu söyleme sebeplerimizden biri her yörenin kendine ait yemekleri ve tarzları oluşudur. Binlerce yıldır, onlarca kültürden etkilenerek, ülkenin her köşesinde birbirinden leziz ve farklı sofralarına oturmak mümkündür.
Bugün de bu harmanının Kuzey tarafına gidiyoruz. Hamsinin ve tereyağının krallığı, bir yiyenin bir daha yemek için rota değiştirdiği, Kuzey'in en güzel mutfağı Trabzon'a gidiyoruz.
Çatalları ya da yolculuk için bavulları hazırlayın dostlar.
Not: Eklemeyi unuttuğumuz yemek varsa, yorum olarak bırakın lütfen.

Pancar

Karalahana sarmasının Karadeniz'deki adı pancardır. Karalahananın en lezzetli yetiştiği yer Karadeniz olduğu için en lezzetli hali de orada yenir. Mümkün olduğunca satır kıymasından yapılır. Üzerine bir de yoğurt döküldüğünde Trabzon'dan ev aldırır.

Guliya

Trabzon'da yumuşak g ile başlayan sözcük olmamasına inat 'ğuliya' diye okunur. Çırpılmamış karalahana ve içyağı kullanılarak yapılır. Tarifinde barbunya ve patates de saklıdır.

Kukuca

Bal kabağının mısırla birlikte ezilip üzerine şeker ve süt ilave edilerek yapılan bir tatlıdır. Sıcak olarak servis edilip afiyetle yendikten sonra kütüğü Trabzon'a aldırır.

Sarambula

Trabzon'un vejetaryenler için de şahane bir mutfağa sahip olduğunu kanıtlayan yemeklerden biridir. Pazı, pırasa, mısır yarması, pirinç ve isteğe göre hamsi kullanılarak yapılır.

Akçaabat köftesi

Her yanından köfte çıkan güzide yurdumuzun kesinlikle en güzel köftelerinden biridir. Trabzon'un o küçük ilçesi Akçaabat'ı ünlü etmeye yetmiştir. Lezzetinin sırrı köftenin içine konan sarımsakta saklıdır.

Kefal ekşilisi

Yuvarlak şekilde kesilen balıkların tepsinin dibine dizilmesi ve soğan, domates, biber ve maydanozun lezzet yardımına koşmasıyla yapılır. Ekşili denmesinin sebebi tepsinin üzerine bir adet limonun sıkılması ya da limon dilimleriyle pişirilmesidir.

Palamut dolması

Palamut dolmasının sırrı, ceviz içi, kuşüzümü, yenibahar, palamutun kendi eti ve çamfıstığıyla birlikte kavrulan ve içi boşaltılan palamuta doldurulan iç malzemelerde saklıdır. Soğanlı da yapılabilir. Üzerine bir limon sıkıldıktan sonra arabanın plakasını 61 yaptırır.

Laz böreği

Her ne kadar ismi, çayın yanında lezzetli duracak bir böreği andırsa da laz böreği bir tatlıdır. Hakkını vererek yapmak neredeyse bir günü alsa da lezzeti 1 haftalık emeğe değer.

Peynirli Trabzon pidesi

Mayalı hamurun ev sahipliğinde yapılan özel köy peynirinin yıldız oyuncu olduğu pidedir. Üzerine istenilen miktarda tereyağı konur, yine isteğe göre yumurta kırılır.

Golia

Karalahananın tencerede harikalar yarattığı bir başka tariftir. Sarı fasulye, mısır, kırmızı biber ve soğanın başrol oynadığı yemeğin yardımcı oyuncusu kıymadır.

Tomara Kızartması

Tomara Karadeniz yöresinde bolca yetişen, pazıya benzeyen ve saplarının pişirilmesi suretiyle tüketilen bir sebzedir. Yumurta, mısır unu ve tereyağı ile lezzetinin zirvesini bulur.

Kuymak

Kuymak, yalnızca Trabzon'da değil tüm Karadeniz'de hatta tüm Türkiye'de meşhur mısır unu, tereyağı ve Trabzon peyniriyle (kolot peyniri) yapılan enfes bir yiyecektir. Koşarak Trabzon'a gitmenize neden olabilir.

Laz helvası

İrmik unu ve vanilya önderliğinde lezzete ulaşan, muhallebi kıvamına gelene kadar bütün malzemelerin karıştırıldığı kolay bir tarife sahip ve irmiğin dondurmaya çok yakışmasından mütevellit dondurmayla servis edilebilen bir tatlıdır.

Pazılı kaygana

Pazının Karadeniz ve Trabzon mutfağında yeri oldukça ağırdır. Pazılı kaygana da bir diğer ağır oyuncu mısır unu, kuru ve taze nanenin pazıya eşlik edilmesiyle yapılır.

Karalahana çorbası

İçerisinde ince kıyılmış karalahana, mısır unu, barbunya ve kurutulmuş acı biber bulunan, mısır ekmeğiyle tüketildiğinde insanda yaz tatilini Trabzon'da geçirme isteği uyandıran bir çorbadır.

Hurmalı tart

Trabzon'a ait tatlı tariflerinin en güzellerinden biridir. Trabzon hurmasının hünerleri afiyetlen yenir.

Gongoş dolması

Gongoş sarması da denir. Pancar adı verilen karalahana dolmasıyla benzerlik içerse de aynı yemek değillerdir. Yapımında kara lahana ve mısır yarmasıyla birlikte dana eti ve yağlı kaburga kemiği kullanılır.

Hamsiköy sütlacı

Adını Arapça'da 5 anlamına gelen 'hams'dan alan, dağlar arasında kalmış saklı bir cennettir Hamsiköy. Sütlacı da bu cennetin en güzel lezzetlerinden biridir.

Fasulye turşusu kavurması

İlk adım olarak fasulye turşusu yapılır. Zaguda adı verilen yabani soğanın da tarife katılmasıyla fasulye turşusu kavurmasının adı zaguda olarak da bilinir. Mısır ekmeğinin kavurmaya bandırılmasıyla lezzeti doruğa çıkar. En iyi eşlikçileri çay ve ayrandır.

Hodan böreği

İç malzemesi olarak anavatanı Suriye olan hodan bitkisi, soğan ve karabiber kullanılır. Sıcak ve ılık olarak servis edilir.

Pepeçura

Trabzon'da yaşayan Rumların Karadeniz mutfağına armağındır. Siyah üzüm, fındık, antep fıstığı ya da hindistan cevizi, isteğe göre vanilya ve mısır unuyla yapılan bir tatlıdır.

Tek kişilik dev kadro bonusu: Hamsi yemekleri

flickr/ropobby
Hamsi yemekleri Trabzon ve Karadeniz'in namusu, lezzeti, çeşitliliği, en güzelidir. Ve aynı zamanda pek bir çoktur. Bu nedenle kendilerini tek sıra halinde veriyoruz.
Trabzon'un hamsi yemekleri: Hamsili ekmek, hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi çorbası, hamsi diblesi, hamsi dolması, hamsi kuşu, hamsi köfte, hamsi mücver, hamsili orman pilavı, pazılı hamsi tava, hamsili pilav, hamsi çitlemesi...

Yorumlar

  1. Thanks you! Released post very spectacular!
    Teşekkürler! Oldukça harika görünüyor. Çok güzel yazı olmuş. Tek kelimeyle harika! Ne desem bilemedim. Yapay Zeka Mühendisliği adı altında ilk ve tek yapay zeka platformuyuz. Vay canına. Oldukça iyi.
    Türkiye Yapay Zeka
    Best Regards!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkelerdeki Gelenekler Ve Görenekler

Ülkelerdeki Halk Oyunları